søndag 19. juli 2009

Ferie i Kroatia

Lat som jeg er, så var det charter rett fra Trondheim jeg kikket på da jeg skulle finne en plass å reise på ferie i år. Jeg liker konseptet med å kunne gå på flyet her i Norge og bli fraktet rett til plassen jeg skal være på, uten å stresse og styre. For jeg stresser om jeg ikke har kontroll på det meste ;)

Så Kroatia så ut som et spennende reisemål, selv om guideboken jeg kjøpte var omtrent like inspirerende som oppvask og jeg knapt klarte å finne nettsider som sa noe om den lille byen jeg skulle til ;)

Kroatia 2009 007007

Opplevelsen av charterfly med fulle nordmenn har jeg kun opplevd til enkelte reisemål – og hverken Santorini eller Kroatia har vært mål for ungdommer på heisatur, så det har vært fredelig og greit på turen.

Da jeg dro fra Trondheim hadde det vært strålende sommervær i flere uker så temperaturen i Split kom ikke som noe sjokk, men luftfuktigheten var kjempehøy i forhold til hva vi er vant med. Fra Split er det i underkant av to timer å kjøre til Podgora der jeg bodde på turen, Podgora er en bitteliten landsby som ligger på Makarskarivieraen, mellom Split og Dubrovnik.

Førsteintrykket av Kroatia på den lille bussturen, er at det er et middelhavsland med noen pussige innslag av Østblokkland sånn som man ser på bilder fra digre høyblokker i gamle Sovjetunionen. Før jeg dro hadde det også regnet i ukevis, så det var utrolig frodig overalt man ser. Veien langs kysten minner meg mye om norske landeveier, med bratte fjell som stuper rett ned i havet og kringelkrokete svinger hele veien.

Vel fremme i Podgora bodde jeg på hotell Minerva – et hotell som var sentralt plassert og hadde mange fasiliteter. Rommet var forøvrig litt skuffende, det er beskrevet som enkelt og litt slitt – det er greit nok, men det kjipeste var vel at det ikke var noe kjøleskap der (TV var det dog…) og kun en stikkontakt. Utsikten til Brac var det forøvrig ikke noe å klage på  ;)

Kroatia 2009 008008

Podgora er stort sett et turiststed – det er det man lever av foruten fiske. Det er en flott strandpromenade med butikker og restauranter, og en nydelig strand som består av småstein. I motsetning til de brede strendene i Spania, Portugal og Hellas så er dette en smal strand og jeg fikk litt sjokk over hvor tett fok lå på stranda. Her er det snakk om centimetre mellom håndklærne…

Og utleie av parasoller og solstoler er ikke så organisert som andre steder jeg har vært – selv om man kunne leie så var det like kjekt å kjøpe egen parasoll og en luftmadrass til 50 kr stk, så har man fikset det for hele ferien ;)

Jeg trasket et lite stykke ut fra sentrum og der var stranden litt mindre tett befolket enn rett utenfor sentrum – så der var det mulig å få i alle fall muligheten til å snu seg etter solas gang ;)

IMG_0053 IMG_0057

Fordelen med småstein er at man ikke får sand over alt, og strendene her var greie å gå på med badesko eller sandaler. Og badevannet var utrolig flott og klart! Absolutt blant de beste stedene jeg har badet på :) Utstyrt med lydbøker, masse podcasts og musikk på Iphone, plenty av drikke, solkrem og bøker så var det utrolig deilig å slappe av på den flotte stranda :)

Stort sett var partyfaktoren på stedet lav, de fleste turistene var voksne par eller barnefamilier, selv om det nok var mulig å slå seg løs for den som vil – levende musikk på strandpromenaden om kveldene og jeg syns jeg så et discotek inni buskene ;)

Kroatia 2009 027027 Kroatia 2009 026026

Kroatia 2009 202202 Kroatia 2009 207207

Kroaterne er forøvrig både hjelpsomme, vennlige, og snakker utmerket engelsk. Før krigen var turisme en hovedinntektskilde for landet og turistene begynner å komme tilbake til landet, selv om antallet ikke er oppe på nivå med det det var tidigere enda. Langs veiene var det mange campingplasser og det virker som om mange tyske turister befant seg der. Og en god slump italienere og oss nordiske som alle kom med Apollo tror jeg (Apollo var godt representert med reklame på strandpromenaden ;))

Podgora var en fin liten landsby, men jeg tror Makarska hadde hatt litt flere spennende ting å by på om jeg hadde valgt meg ut den ;) Omis var en by vi kjørte gjennom som så veldig flott ut, men der tror jeg ikke noen norske selskaper hadde turer til – det lå veldig flott til ved en elvemunning.

Kroatia 2009 143143 Kroatia 2009 142142

Selv om værmeldingen på forhånd hadde sagt at det kom til å bli regn, så hadde jeg flott vær hele turen. Rundt 30 grader på dagen og sol gjennom et lett skylag. Et par netter var det et forrykende tordenvær med lynnedslag og skybrudd, men det klarnet opp etter noen timer på nattestid. På avreisedagen var det noen regndråper dog – men det hadde ikke noe å si for meg ;)

Jeg har lagt ut flere bilder fra Podgora på flickr, hvis noen vil se. Jeg kommer tilbake til Dubrovnik og Split i flere innlegg!

1 kommentar:

TurboLotte sa...

Ja hvis du kjører rett fram med båt ut på havet kommer du til Ravenna i Italia der jeg bodde. Tenkte så mange ganger at jeg skulle dra over, men det ble med tanken. Så ut som et flott sted. Tror neste ferie kanskje blir dit?