lørdag 16. oktober 2010

Rhodos gamleby

Det tok lengre tid enn jeg trodde å få på plass hele reisebeskrivelsen fra Rhodos - men her kommer siste del tenker jeg.

Som jeg sikkert har skrevet om før var litt av årsaken til at jeg valgte Rhodos by at den både har en moderne del som kan dekke behovet for sjopping (ja jeg vet - damer!), og en gammel bydel som gir deg massevis av severdigheter.

Første kvelden rotet jeg lenge med å finne frem, men det var uten kart i hånden. Jeg er glad i å ha kart når jeg er på nye steder selv om jeg faktisk har retningssans og finner veien stort sett uten problem.
Selve gamlebyen er omgitt av en stor bymur og har en vollgrav rundt - veldig kult og den er tilplantet og har tursti sånn at man kan rusle rundt i selve vollgraven.

Rhodos by
Rhodos by

Byen er en middelalderby og er godt bevart, restaurert og tatt vare på. Det bor fortsatt folk i de gamle husene og det drives butikker i eldgamle murrom inne i trange smug. Stormesterpalasset og riddergaten der de ulike ridderordnene hadde sine tilholdsted er imponerende. Der er det ikke spart på plassen som i resten av de trange gatene.

Rhodos by
Rhodos by
Jeg besøkte arkeologisk museum en ettermiddag og vandret rundt fasinert over statuer, biter av søyler krukker, smykker og annet som er gravd opp rundt på øya. Og ikke minst var jeg betatt av å stå i store haller der du nesten ser langbordet fylt opp med mat og riddere sittende med sverdet og rustningen i nærheten.
Rhodos by

Over alt er bakken dekket med de mest fantastiske mosaikker - de fleste besatt av småstein som sikkert kommer fra den lokale stranda for den er nesten steinfri. Utrolig flott og kanskje et bevis på at man i gamle tider brukte mer tid og energi på det man gjorde? Aviser, TV, internett og alt dette vi skal ha med oss er kanskje erstatningen for kveldenes puslearbeid med å legge mosaikk i middelalderen?
Rhodos by

Gatelivet er livlig i Rhodos by, og på turistgatene handles det livlig i mer eller mindre autentiske souvenirer, fargerik nipsnaps, sandaler, badedyr og alt turister kan tenkes å trenge.
Rhodos by
Rhodos by

Løfter du blikket litt fra gatenivået og ser på husene så er det en utrolig mengde gamle fasinerende hus, de trange gatene gir litt skygge for den sterke sola og selv om det kryr av mennesker her på kveldstid så er stemningen rolig. De festglade holder kanskje til i den nye bydelen?

Går man litt ut av strømmen og roter seg litt mellom husveggene så ser man hoteller inni disse små husene (der har jeg lyst til å bo en gang!) og det roer seg ned med turister. Folk sitter på gaten og snakker med naboen om livet og ingenting. Grekerne lever mye av tiden sin på trammen tror jeg, og det lille jeg ser av greske hjem via åpne dører og vinduer så har de ikke så mye saker og greier som fyller opp vår hjemlige hus. Og jammen tror jeg ikke de er minst like lykkelige som oss som har store hus fylt til randen med ting :)

Rhodos by
Rhodos by

Kunne sikkert brukt mange flere dager bare for å utforske gamlebyen, men et inntrykk sitter spesielt godt igjen og det var å gå gjennom byen, ut gjennom porten i bymuren og ut på broen over vollgraven mens en gatemusikant spilte sekkepipe inne i byporten. Mørket var i ferd med å senke seg og jeg kjente gåsehud på armene over det fantastiske lyset, deilig varm kveldsluft, historien som sitter i veggene på dette stedet og den spesielle musikken som gav gjenklang i murene.

Og jeg fikk besøkt en høyt anbefalt restaurant som var akkurat like spesiell som jeg hadde hørt - riktig god mat hadde de også og måltidet er av de jeg husker godt fra turen.

Mandala heter stedet og anbefales på det varmeste.

Rhodos by

Kan absolutt tenke meg å dra tilbake til Rhodos, er på langt nær ferdig med å utforske byen :) Kanskje til neste år?

Ingen kommentarer: