mandag 24. november 2008

Om å ønske seg noe.

Jeg har en kjepphest :) Og jeg syns den er ganske viktig, selv om mange kanskje mener at det ikke er nødvendig i våre dager. Jeg synes nemlig det er en fin ting å ønske seg noe! Og hånd i hanske med å ønske seg noe, så kommer det beste av alt - forventning.

Det er forventning som gjør at jeg starter juleforberedelser i august, da venter jeg på at julesakene skal komme i butikkene, sånn at jeg kan får lage de tingene jeg ønsker. Jeg venter og venter i spenning på julebladene mine.

Det er forventning som gjør at når noen sier "Det spiller ingen rolle om jeg får gjort sånn eller sånn - det blir jo jul alikevel", så er det for meg komplett uforståelig. For meg er forventningen til alle de tingene som man ikke gjør til vanlig av forberedelser - å koke, bake, vaske og pynte, det som _er_ julen. Ta bort dette og jula blir lik hvilkensomhelst annen dag - jula kommer ikke, den lager man.

Jeg tror mange unger i dag går glipp av gleden ved å ønske seg noe, og dermed går glipp av forventning, rett og slett fordi de har så mye og får så mye. Jeg tror det er bra å ønske seg noe ei stund før man får det, det øker verdien av det man ønsker seg og man lærer seg at alt ikke nødvendigvis er ting man får. Skrekkvisjonen min er en hel generasjon av ungdommer i bunnløs gjeld fordi de må ha en bil til 750 000 kr før de har råd til det (ja, jeg har sett Luksusfellen).

Nå er det tiden for julegavehandling og det er utrolig vanskelig å få unger til å skrive ønskeliste, fordi de knapt rekker å finne ut hva de ønsker seg før de har fått det :)

Jeg tror at en av de lekene jeg husker best fra min egen barndom er en iskremmaskin som vi fant i en katalog. Denne katalogen hadde alt mulig, jeg innbiller meg at den var engelsk og var ment for å bestille varer for levering til de som bodde på Svalbard (min tante bodde der en periode), denne katalogen hadde både matvarer, klær og leker. Og altså en iskremmaskin for barn.

Den iskremmaskinen fikk vi aldri - men jeg husker at vi kunne utenat sidenummer og jeg kan fortsatt se for meg bildet av den fantastiske iskremmaskinen!

Nå vet jeg jo at det sitter unger rundt omkring og pugger lekekataloger :) Så jeg håper jo at det er rom for å ønske seg noe og at ungene fortsatt får kjenne på forventning frem til jul.

Jepp, absolutt en av mine kjepphester!

2 kommentarer:

Lin sa...

Jeg er sååå enig. Julen kommer ikke den er noe man lager. Mannen min har lagt ned juleforbud før nå til søndan og tro du jeg er klar. Alt er ferdig strøket, puter har trekk og pærer i alle stjerner er sjekket. Julemusikken er samlet og ligger klar. Jeg er klar! Såå stas det skal bli! Julaften syns jeg bare er strevsom. Advent er jula for meg!
Når det gjelder ønsking så er jeg også veldig enig! Man skal ønske seg litt.
Mange mener at denne finanskrisen er en vekker for både liten, tenåring og stor. Kankje har vi litt godt av den også!

Kos deg masse masse med jul!

Sine sa...

Jeg er så enig så enig.