søndag 9. august 2009

Split.

Jeg har sett sånne flotte bilder fra Spilt på TV, så det var litt av grunnen til at jeg valgte å dra til Kroatia i ferien – jeg ville se Split!

Så det var absolutt den utflukten jeg hadde sett mest frem til :) Heldigvis var turen lagt til ettermiddagstid, så det ble tid til en lang stund på stranden og lunsj før det var på tide å reise.

Beklager gjenskinnet fra bussvinduet på bildene under – men de viser i alle fall hvordan kyststrekningen ser ut langs Makarskarivieraen :)

Kroatia 2009 137137  Kroatia 2009 133133

Deler av skogen i områdene mellom Podgora og Split er svidd av etter en skogbrann for et års tid eller to siden – en høyspentledning falt ned og antente den tørre skogen.

Langs veiene kommer man forbi mange campingplasser som ser ut til å være god standard på, det er nok mange tyske og italienske turister som kommer hit på campingtur.

Og pussig nok – det fins vannpolobaner som er tilrettelagt rett i sjøen – med plass for tilskuere og lyskastere for bruk på kveldstid. Og langs hele kyststripen fins det fine badestrender og fullt opp av folk som bader og koser seg. Jeg lurer på hvor mange som plasket rundt der til enhver tid? Må ha vært tusener som badet samtidig!

Vi kjørte gjennom en by som het Omis som så veldig flott ut – den tror jeg er verdt et besøk om man er på disse kanter av verden. Den lå ved en elvemunning og  elven rant ut midt i byen. Det ligger små kafeer og bakerier langs veien gjennom, og det var et travelt lite marked midt inne i byen som solgte alskens frukt, grønt, blomster og diverse niknak. I følge guiden er Omis utgangspunkt for rafting i området. Og på kveldstid var det tivoli på elvekanten.

Kroatia 2009 143143  Kroatia 2009 142142

Flyplassen ligger rett utenfor Split så førsteintrykket jeg fikk av Kroatia var å kjøre gjennom utkanten av Split. Husene er veldig typisk middelhavet, selv om de ikke er malt kritthvite som i hellas, men hvitfargen heller mot beige og gult. Takene på husene som har fått tak er i rød tegelstein – guiden forklarte litt om hvorfor så mange hus ikke har tak men ser ut som de er avsluttet midt i arbeidet. Fordi det er så dyrt å bygge hus og skaffe seg bolig så bygger man heller en ny etasje på huset når barna blir voksne og skal etablere seg – så flytter svigerdatter inn og tar hånd om husarbeidet ;) Det er vanlig å gifte seg rundt 20 års alderen, Kroatia er et katolsk land og det påvirker nok at folk gifter seg tidligere enn hos oss i Norge.

Det som slo meg med Split er at selv om det er veldig typisk middelhav – så får du enkelte områder med høyblokker som minner om østblokken. Veldig pussig blanding.

Men vi kjørte altså inn mot Split og helt ned til havnen der vi ble sluppet av. Guiden fulgte oss til en av inngangene til Diocletians palass, den delen som skal være ganske urørt fra tiden palasset ble bygget er det som ble brukt som søppelrom.

Kroatia 2009 146146 Kroatia 2009 147147 Kroatia 2009 148148

Det var dessverre ingen guidet tur videre – hadde det vært en hel dag til rådighet så skulle jeg hengt meg på en av guidene som tilbød guidet vandring fra plassen innenfor. Heldigvis var det ettermiddag så hordene av turister var forsvunnet for dagen og det var behagelig temperatur å vandre rundt for å fotografere innenfor murene av palasset. Og gjett om det var flott? Smug med butikker av alle typer, små gallerier, kafeer, restauranter – blandet med bakhagen til folk som bor i leiligheter og hus inne i labyrinten av små smug og veier. Man kan sikkert gå i ukevis her inne og ikke få sett alt.

Fotomotiver over alt i de idylliske gatene – kan ikke ta med alle bildene her men det fins flere på flickr – her.

På “baksiden” av palasset ligger det en park, der står det en diger statue av biskop Grgur Ninski og det sies at å ta på stortåen til sttuen bringer hell og lykke. Jeg er veldig lite overtroisk – men jeg måtte da borti jeg også :)

Kroatia 2009 169169

Jeg tråklet meg gjennom smugene og på veien fant jeg en liten butikk der de solgte kroatiskproduserte såper og duftposer, så fikk jeg tak i den obligatoriske lavendelposen :) Nede på havnen har Split fått seg en fantastisk havnepromenade i moderne og lekker utgave. Det var virkelig flott der og et passende sted for litt påfyll av kaffe og mer drikke (fortsatt godt og varmt selv om det ikke var så intenst som på dagtid).

Kroatia 2009 181181 Kroatia 2009 184184

Koffeinet gav nok energi til at jeg siktet meg ut sjoppingområdet neste – utenfor palasset ligger det sjoppingsentre og varehus med godt utvalg. Klær, sko, parfyme og sånt er ikke så mye billigere enn i Norge såvidt jeg kunne se, men mat og drikke er vesentlig billigere. Jeg trålet en del butikker for å se om jeg fant noe jeg hadde lyst på, men det eneste jeg handlet var parfyme. Denne delen av Split har en blanding av gamle bygninger og helt moderne bygg – helt annerledes og mye åpnere enn innenfor palassmurene. Etterhvert ble det på tide med mat og jeg fant en restaurant med hyggelig utsikt til handlegatene… mer skal jeg ikke si om den saken annet enn at det var turens tristeste mat og en kelner som mer eller mindre var missing in action…

Siste post jeg hadde på programmet var å utforske markedet – stort marked med boder for alt mulig rart , klær, sko, fisk, blomster – alt mulig. Men jeg var litt seint ute så mange av bodene hadde begynt å stenge for kvelden, det var litt synd for der var mange fotomuligheter.

Kroatia 2009 193193 Kroatia 2009 195195 Kroatia 2009 197197

Alt i alt er Split en by jeg gjerne skulle utforsket mer av – og jeg drar gjerne dit igjen.

Ingen kommentarer: