mandag 21. juli 2008

Nok en Santoriniblog

Omtrent det første jeg gjorde da jeg kom frem var å jakte rundt etter en Apollo guide... hadde på forhånd sett meg ut en utflukt jeg hadde lyst til å være med på og siden den gikk på mandag måtte den bestilles raskt.

For 20 Euro fikk jeg billett til Santorinis landsbyer!

Og etter noen timer på stranden om morgenen var det på tide med tur... en busslast med nordmenn og svensker. Guiden var en hyggelig ung svenske... jeg var skeptisk etter fjorårets turguide, men kompisen klarte seg utmerket forutenom på et punkt som jeg skal fortelle om senere :)

Første stoppested var Panagia Episkopi, den eldste kirken på øya. Santorini har som alle steder i Hellas en høy tetthet av kirker... det sies at det er en for hver dag i året. Panagia Episkopi lå oppe i en fjellside og gårdsplassen var full av vakre pelargonium og store potter med basilikum og andre krydderurter.

Santorini 2008 081

Selve kirken var ikke hvitkalket, sånn som stort sett alle bygg på hele Santorini.

Og bygget var pittelite, noe som ble mer forståelig av forklaringen om at man i greskortodokse kirker ikke sitter når man går til gudstjeneste.

Santorini 2008 091 Santorini 2008 094

Kirken var fullspekket av gamle ikoner og andre dekorasjoner.

Santorini 2008 093

Det føles litt som helligbrøde å velte inn i en kirke for å ta bilder, men her var de ganske proffe og tok inngangsbilletter for å komme inn.

Neste stoppested var Mesa Gonia, en landsby i bakkene overfor Kamari som ble rammet av jordskjelv i 1956. Byen ble lagt i ruiner og stort sett bare kirken har blitt gjenoppbygd etter jordskjelvet. Årsaken er at grunnforholdene på stedet ikke er stabile sånn at et nytt jordskjelv kan lage like store skader. Landsbyboerne flyttet ned til Kamari og ble innkvartert i brakker til de fikk startet på nytt igjen:

Mesa Gonia står igjen som en spøkelseslandsby...

Santorini 2008 118

Å vandre rundt i varmen i de smale gatene her får en til å tenke på hvilket liv folk hadde - husene er minimalt store og årsaken til at det "bare" gikk 65 mennneskeliv tapt da skjelvet inntraff var at folk var ute på markene og jobbet. Neppe et enkelt liv her i de tider.

Oppover gikk det til neste by, Pyrgos... man må beundre de handlekraftige sjåførene som klarer å manøvrere de store bussene gjennom de smale og svingete gatene. I Pyrgos som er den høyest beliggende landsbyen på øya, trasket vi opp trapper og smale smug til ruinene av en festning på det høyeste punktet i byen. På veien opp møtte vi esler som brukes til å frakte ting opp og ned i de trange gatene. Små hus som fattige har bodd i og store herskapsboliger lå langs veien. På toppen blåste det dessverre blåste mye sand, så jeg hadde øynene fulle av sand og fikk ikke tatt så mange bilder som jeg kunne ønsket....

Santorini 2008 126 Santorini 2008 131

Santorini 2008 132 Santorini 2008 139

Dagen var litt disig, ikke helt optimalt for utsiktsbilder.

Fortsettelse følger.......

1 kommentar:

Anonym sa...

HEI.....
Var på samme tur med apollo....
Kjekt å lese det du har skrevet:)
En fin tur rundt på Santorini.
En fantastisk øy,vil tilbake dit...
Vi bodde også i Kamari, men reiste
litt rundt.
Tok også den lille båten til Perissa......